Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Què passa si el meu ex no ratifica el conveni de mutu acord?

    Què passa si el meu ex no ratifica el conveni de mutu acord?

07 ABR 2022

El conveni regulador és el document que conté els acords aconseguits per la parella que se separarà o divorciar sobre, entre altres coses, l'ús del domicili familiar, la guarda i custòdia dels fills, la quantia de la pensió d'aliments a favor dels menors o la liquidació del règim econòmic que regia el matrimoni. No obstant això, una primera signatura no és suficient per a donar-ho per vàlid. Farà falta que aquest document es ratifiqui judicialment. Què succeeix si un dels dos cònjuges es nega a ratificar-lo? Com a advocats de divorci a Barcelona, des de BPM Advocats expliquem els diferents escenaris.

No és gens estrany que tot i que una parella hagi arribat a un acord i signi un conveni regulador inicial, una de les dues parts acabi per no ratificar l'acord davant el jutjat, pel motiu que sigui. Si això succeeix, el procediment de mutu acord s'arxivarà sense més. Què vol dir això? Que farà falta recórrer a un procediment contenciós per a acordar el divorci i les mesures establertes. En aquest procediment, podrà incorporar-se el conveni signat inicialment, amb els pactes aconseguits per la fins ara parella, que, depenent del jutge, podria ser un antecedent a tenir en compte de cara a la sentència.

No obstant això, alguns dels acords signats inicialment per la parella en el conveni regulador, malgrat que aquest no hagi estat ratificat, poden tenir validesa pel que fa referència a matèries econòmiques o patrimonials. En aquests casos, el conveni podrà donar-se un caràcter contractual amb les possibles conseqüències contemplades en l'article 1091 del Codi Civil: “Les obligacions que neixen dels contractes tenen força de llei entre les parts contractants, i han de complir-se a tenor d'aquests.”

Això vol dir que tots els acords relatius a qüestions patrimonials que no afectin els fills menors d'edat (com la pensió d'aliments, guarda i custòdia o règim de visites) seran vàlids. En cas que una de les parts no compleixi amb l'acord, s’haurà de valorar si és exigible judicialment.

Esment a part mereix la pensió compensatòria cap a un dels cònjuges. Alguns tribunals han assenyalat que es pot donar per vàlid des de la signatura del conveni, encara que aquest finalment no s'hagi ratificat.

Estàs a punt d'embarcar-te en un procés de separació o divorci? A BPM Advocats comptem amb més de 25 anys d'experiència com a advocats de família i t'acompanyarem amb afecte, dedicació i professionalitat. Contacta'ns.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte