Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Es pot retirar la pàtria potestat? Requisits

    Es pot retirar la pàtria potestat? Requisits

11 JUL 2023

Els conflictes en un divorci estan a l'ordre del dia. En algunes separacions amb fills de conflictivitat extrema, a alguna de les parts se li pot passar pel cap sol·licitar privar de la pàtria potestat dels fills a l'altra part. Aconseguir-ho no és senzill. De fet, com a advocats de divorci a Barcelona, a BPM Advocats això ho hem vist en comptades ocasions.

Però què és la pàtria potestat i en què es diferencia de la guarda i custòdia? Barrejar tots dos conceptes pot portar a moltes persones a fer passos en fals.

El concepte “pàtria potestat” es refereix al conjunt de drets i deures que ostenten els progenitors sobre els seus fills. En canvi, la guarda i custòdia es refereix a la convivència amb els fills menors.

El normal és que la pàtria potestat, malgrat que es doni un divorci, l'ostentin tots dos progenitors. Això vol dir que els dos estaran legitimats per a prendre decisions que tinguin a veure amb l'educació, amb temes relacionats amb la salut, o culte (baptisme o comunió sí o no…). Així, encara que la custòdia l'ostenti en exclusiva un dels progenitors, el progenitor custodi no podrà canviar als fills de col·legi sense l'autorització de l'altre. Tampoc autoritzar una operació d'un fill o visites al psicòleg sense comptar amb el sí exprés de l'altre progenitor. Ni treure passaport sense el sí de tots dos progenitors.

A diferència del que es pugui pensar, per a retirar la pàtria potestat no n'hi ha prou que el progenitor no custodi no aboni la pensió d'aliments durant temps o deixi de veure als seus fills per deixadesa. Malgrat que, en el Codi Civil, en l'article 170, s'indica que “el pare o la mare podran ser privats totalment o parcialment de la seva potestat per sentència fundada en l'incompliment dels deures inherents a la mateixa o dictada en causa criminal o matrimonial”, la veritat és que ha de complir uns requisits la majoria de vegades difícils de complir: incompliment sistemàtic dels deures inherents a la pàtria potestat, com a règim de visites o abonament de la pensió d'aliments; alcoholisme o drogoaddicció; malaltia mental greu que li impedeixi poder exercir aquesta obligació; absència constant del progenitor; procés de violència de gènere en curs, malgrat que aquest progenitor estigui únicament imputat i no condemnat; o per pena per delicte contra la llibertat sexual.

A Catalunya, on regeix el Codi Civil de Catalunya, l'article 236.6 indica que els progenitors poden ser privats de la titularitat de la potestat parental per incompliment greu o reiterat dels seus deures, existint incompliment greu si el fill menor o incapacitat sofreix abusos sexuals o maltractaments físics o psíquics, o si és víctima directa o indirecta de violència familiar o masclista. L'apartat segon de l'article assenyala que serà causa de privació de la pàtria potestat si els progenitors, sense un motiu que el justifiqui, no manifesten interès pel menor durant sis mesos.

“L'experiència ens indica que és molt difícil aconseguir la privació de la pàtria potestat, excepte en casos molt evidents”, conclou Maite Pons, fundadora de BPM Advocats.

Necessites ajuda? Contacta'ns.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte