Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Impost de successions a Catalunya i altres comunitats

Si acceptem una herència i vam rebre uns béns hem de liquidar i pagar el corresponent impost sobre aquesta adquisició, que és l'impost de les herències, anomenat Impost de Successions. En BPM estem especialitzats en l'Impost de Successions a Catalunya, així com d'altres comunitats.

Cada comunitat autònoma regula les reduccions de l'impost, pel que ens podem trobar amb normativa molt diferent i que l'import de l'Impost de successions sigui molt diferent en funció de quina sigui la Comunitat on hagi residit el mort els últims anys. Així per exemple, en comunitats com Madrid, La Rioja i Castella-la Manxa, hi ha una reducció del 99% de l'impost, de manera que la factura fiscal quan s'hereta és mínima.

L'herència d'un mort tributarà segons les normes tributàries d'on hagi residit els darrers 5 anys de la seva vida.
També cal tenir en compte que hi ha unes reduccions pel grau de parentiu existent entre el mort i els seus hereus, així com que si els que hereten no són parents l'impost serà sensiblement superior ja que s'aplica un coeficient multiplicador que l'incrementa. A més també s'apliquen uns coeficients multiplicadors en funció del patrimoni preexistent que tinguin els hereus, el que suposa que a major patrimoni personal previ, més cost fiscal tindrà el rebre una herència.
També hi ha, en línies generals, unes bonificacions i exempcions en la liquidació de l'Impost de Successions i Donacions, però l'aplicació de les mateixes dependrà de la situació personal de cada hereu i del compliment d'unes determinades condicions.

El termini per pagar l'impost de successions és de 6 mesos des de la defunció, però si no estem a temps de fer tots els tràmits abans d'aquest termini, recomanem demanar -abans dels 5 primers mesos des de l'mort- una pròrroga de 6 mesos addicionals, devent per aquests 6 mesos abonar interessos de demora. Amb aquesta pròrroga és cert que es paguen interessos però evitarem haver de pagar recàrrecs del deute per no haver-la liquidat en termini.

Per al Impost de Successions a Cataluñaa cal presentar el model d'autoliquidació obligatòriament calculant l'import de l'impost i ingressant a través de qualsevol entitat col·laboradora (entitats de crèdit). En canvi, en altres comunitats autònomes no és obligatòria l'autoliquidació de l'impost, sent suficient presentar la documentació i que sigui la mateixa Administració qui després realitzi el càlcul de l'impost de successions i ho comuniqui a l'interessat perquè pagui.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte