Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Què és la clàusula de tancament, que afecta milers d'hipotecats

    Què és la clàusula de tancament, que afecta milers d'hipotecats

26 JUL 2021

La batalla per les clàusules abusives encara no ha finalitzat. Centenars de demandes continuen arribant cada mes als jutjats, que es resolen amb sentències favorables cap al client afectat. No obstant això, encara hi ha un tipus de clàusula, que inclouen la majoria dels contractes hipotecaris, que ha passat molt desapercebuda i que afecta de manera greu als hipotecats en IRPH i pot afectar en un futur pròxim als hipotecats en multidivises. Són les clàusules de tancament. Com a advocats de dret bancari a Barcelona, des de BPM Advocats t'expliquem el que suposa tenir una clàusula de tancament en el teu contracte hipotecari.

Aquesta clàusula indica que en cas que no es pugui aplicar com a tipus d'interès l'índex de referència (IRPH, Euríbor, Líbor…) ni el substitutiu pactat per bancs i clients, les entitats bancàries poden tornar a aplicar l'últim índex que s'hagués aplicat al préstec. És a dir, parlaríem, en el cas de IRPH Caixes o IRPH Bancs, d'un interès fix del 3.94% i del 3.267% respectivament. A aquests percentatges caldria sumar el diferencial corresponent.

Per tant, tindríem hipoteques variables convertides en hipoteques fixes sense que el client hagi estat informat i, a més, a interessos molt més alts del que hagués suposat substituir el IRPH per, per exemple, l'Euríbor.

Els pròxims afectats per aquesta clàusula de tancament és probable que siguin els hipotecats multidivisa. I és que a la fi d'enguany desapareix el líbor. S'estima que podrien veure's afectades unes 70.000 famílies, segons dades de Asufin. Malgrat que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va recomanar a les entitats a l'inici de l'any que adoptessin mesures per a gestionar d'una forma adequada la transició, però de moment no consta que cap entitat hagi comunicat als seus clients la pròxima desaparició del líbor.

De fet, en algunes entitats han optat per establir com a substitutiu el IRPH Entitats, que indica que, en cas de no arribar a un acord o davant la impossibilitat d'establir un índex alternatiu, s'aplicarà la clàusula de venciment anticipat. És a dir, s'obligarà el client a retornar la totalitat del préstec en tan sols un mes.

Creus que tens clàusula de tancament i necessites que negociem amb el teu banc? Com a advocats de dret bancari a Barcelona, des de BPM Advocats estem disposats a ajudar-te. Contacta'ns sense compromís.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte