Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  •  Pensió d'aliments: i si no hi ha relació amb els fills?

    Pensió d'aliments: i si no hi ha relació amb els fills?

01 JUNY 2022

Després d'un divorci amb fills, es fixa el règim de custòdia i la pensió d'aliments en favor dels fills. Però després de divorcis contenciosos en el qual els fills hagin estat molt involucrats, pot succeir que la relació d'aquests amb algun dels seus progenitors s'hagi vist molt perjudicada i fins i tot que sigui del tot inexistent. Què succeeix si el fill no té relació amb el progenitor que paga la pensió d'aliments? Està obligat aquest progenitor a continuar abonant la pensió? Com a advocats de divorci a Barcelona, des de BPM Advocats aprofundim en aquest tema.

Hi ha diverses causes per les quals es pot extingir la pensió d'aliments, que a més consten en l'article 152 del Codi Civil. Aquestes són: mort de l'alimentista (defunció de la persona beneficiària de la pensió); quan la fortuna de l'obligat a abonar la pensió s'hagués reduït fins al punt de no poder satisfer-la sense desatendre les seves pròpies necessitats i les de la seva família; quan el beneficiari pugui exercir un ofici, professió o indústria o hagi millorat la seva fortuna de tal forma que ja no necessiti la pensió per a la seva subsistència; quan el beneficiari ha comès alguna falta de les quals donen lloc al desheretament; o quan la necessitat de rebre la pensió d'aliments sigui conseqüència de la mala conducta del beneficiari de la pensió.

En el Codi Civil, per tant, no es fa referència a la falta de relació entre fills i progenitor com a causa d'extinció de la pensió alimentària. No obstant això, hi ha una sentència del Tribunal Suprem (104/2019 de 19 de febrer de 2019) en la qual es permet l'extinció de la pensió d'aliments per falta de relació entre pare i fills. Aquesta sentència senta precedent i, a més, estableix els criteris i les circumstàncies necessàries que s'han de donar per a poder extingir la pensió.

Els requisits per a poder extingir la pensió per falta de relació paternofilial són:

  • Tot i la falta de relació, els fills han de ser majors d'edat.
  • Ha d'existir una falta de relació entre pare/mare i fill i aquesta falta de relació ha de ser rellevant i intensa, molt més que un desacord temporal, i a més ha de ser imputable als fills, és a dir, que sigui el fill el que no vulgui saber res del progenitor, i no a l'inrevés.
  • No sols n'hi ha prou amb complir els requisits, sinó que aquests han de provar-se davant els tribunals.

A nivell català, per a poder extingir la manutenció aquesta falta de relació parental ha de ser exclusivament responsabilitat del fill, segons es desprèn de l'apartat e) de l'article 237,13 del Codi civil de Catalunya en relació amb l'article 451.17 del mateix text legal. No obstant això, si mentre el fill és menor d'edat el pare no ha intentat afavorir de forma adequada la relació, no es podrà responsabilitzar per això al fill una vegada aconsegueixi la majoria d'edat, amb independència que per l'obligat al pagament d'aliments s'hagin fet intents per a restablir la relació.

És el teu cas i necessites que t'ajudem? Compta amb els nostres més de 30 anys d'experiència com a advocats de divorci a Barcelona. En BPM Advocats estem preparats per a ajudar-te. Contacta'ns.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte