Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • No pagar la hipoteca del domicili familiar, delicte d'abandó de família

    No pagar la hipoteca del domicili familiar, delicte d'abandó de família

22 DES 2020

L'obligació d'abonar als fills la pensió d'aliments dictaminada per un jutge després d'una separació no s'extingeix quan aquests compleixen la majoria d'edat, encara que molts així ho pensin. S'extingirà l'obligació de pagar mensualment una vegada que el fill sigui independent econòmicament i un jutge així ho determini. Però què succeeix si el progenitor que ha d'abonar la pensió deixa de pagar, per exemple, la hipoteca del domicili familiar? Com a advocats de divorci a Barcelona, des de BPM Advocats aclarirem aquesta qüestió.

Després de la separació o el divorci, l'ús del domicili familiar s'atorga a aquell progenitor que té la custòdia en exclusiva o, en cas de custòdia compartida, a aquell progenitor que tingui una pitjor situació econòmica. L'habitual és que aquests habitatges tinguin càrrega hipotecària, per la qual cosa aquesta hipoteca s'ha de continuar pagant. Posem per cas que el domicili familiar és propietat exclusiva del pare, que és el que no ostenta la custòdia i el que té obligació d'abonar la pensió d'aliments, i aquest no abona la quota mensual de la hipoteca quan aixi ho estableix la sentència de separació o divorci. No pagar la hipoteca del domicili familiar, fins i tot no ostentant l'ús, o deixar de pagar durant dos mesos consecutius o quatre mesos no consecutius qualsevol tipus de prestació econòmica en favor del seu cònjuge o els seus fills, establerta en conveni judicialment aprovat o resolució judicial en els supòsits de separació legal, divorci, declaració de nul·litat del matrimoni, procés de filiació, o procés d'aliments a favor dels seus fills suposa la possible comissió d'un delicte castigat amb pena de pressó de tres mesos a un any o multa de sis a 24 mesos.

A més, qui ha de reclamar si el fill ja és major d'edat: aquest o el progenitor convivent? Si abans hi havia dubtes sobre aquest tema, el Ple de la Sala penal del Tribunal Suprem en Sentència de 29 d'octubre de 2020, va fixar doctrina jurisprudencial. Tal com indica la sentència, el progenitor que conviu amb el beneficiari de la pensió és una de les persones que, òbviament, sofreix les conseqüències immediates de la falta de pagament del progenitor obligat al pagament de la pensió. Per això, pot formular denúncia i instar al pagament de la pensió per la via penal.

Fins ara no hi havia un criteri unificat i les sentències per casos similars eren contràries segons la província en la qual es dictés.

Si justament estàs vivint una situació similar, sufragues tu només les despeses dels teus fills a causa de l'impagament de la pensió d'aliments i necessites que t'ajudem i defensem durant tot el procés per a reclamar el pagament, contacta amb els advocats de divorci a Barcelona, BPM Advocats. Ens avalen més de vint anys d'experiència i més del 90% de judicis guanyats.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte