Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Les clàusules IRPH: què diu la primera sentència després de la part dispositiva del TJUE?

    Les clàusules IRPH: què diu la primera sentència després de la part dispositiva del TJUE?

28 DES 2021

Les clàusules IRPH, encara que no es lliuri al consumidor un full informatiu amb l'evolució anterior de l'índex abans de la signatura del contracte, no són necessàriament abusives. Així ho va concloure el Tribunal de Justícia de la Unió Europea fa unes setmanes. Ara, el Jutjat de Primera Instància número 8 de Tarragona ha fallat la primera sentència. Hi ha hagut sorpreses? Com a advocats de dret bancari a Barcelona, des de BPM Advocats ho expliquem.

Per al TJUE, lliurar el fullet amb la informació sobre l'evolució del IRPH abans de la signatura no és necessari, ja que la informació que envolta aquest índex “és objecte de publicació oficial” i qualsevol persona pot accedir a aquesta informació.

Això contradeia els requisits que imposava el Tribunal Suprem en la seva sentència, que indicava que era necessari lliurar informació sobre l'evolució del IRPH dels dos anys previs a la signatura.

No obstant això, no tancava la porta a l'abús en alguns casos ja que, si un jutge considera que la clàusula no està redactada de manera clara i comprensible, pot dur a terme un examen per a determinar si és o no abusiva.

Tot i això, en la primera sentència després del posicionament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, no hi ha hagut sorpreses i se segueix la mateixa línia: “la clàusula no és abusiva al no haver-hi mala fe ni desequilibri”. No obstant això, sí ha considerat abusiva la clàusula de tancament, per la qual l’IRPH-Caixes, de tipus variable, és substituït per un tipus d'interès fix.

No obstant això, l'important és que la sentència del TJUE obre la porta -i deixa en la teulada dels jutges-el fet que sigui el propi jutge el que analitzi cas per cas i serà, per tant, aquest el que pugui determinar si la clàusula IRPH és o no abusiva.

Creus que tens clàusules abusives en el teu contracte hipotecari i vols que li donem un cop d'ull o l'analitzem a fons? Contacta amb els advocats de dret bancari a Barcelona, BPM Advocats, i t'ajudarem per a donar o no el pas davant la Justícia i reclamar per això.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte