Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • La falta continuada de relació pare/mare i fill, motiu per a desheretar?

    La falta continuada de relació pare/mare i fill, motiu per a desheretar?

18 NOV 2022

Les consultes per a desheretar a un fill s'han multiplicat moltíssim en els últims vuit anys. Si en el 2014 van tenir lloc al voltant de 1300 consultes de pares i mares per a desheretar a un dels seus fills, en 2022 s'estima que la xifra anual pot estar en els 600.000. Encara que es parla molt que la falta de relació entre progenitor i fill és motiu suficient per a desheretar, no és del tot cert, almenys si ens referim al dret comú. Si parlem de drets forals, la cosa canvia. Com a advocats d'herències a Barcelona, des de BPM Advocats parlem d'això.

Tot i que podem parlar de causes generals per a desheretar, hi ha diverses comunitats amb drets forals que funcionen de manera diferent (País Basc, Navarra, Balears, Aragó, Galícia i Catalunya). Així, per exemple, a País Basc i Navarra és possible desheretar a un fill sense necessitat de complir cap requisit, ni tan sols fa falta al·legar una nul·la relació amb el descendent. N'hi ha prou amb incloure-ho en el testament.

A Catalunya, una de les causes per a desheretar és haver trencat la relació amb el progenitor. No obstant això, aquest punt necessita un matís. Amb haver-hi només una falta de relació amb el progenitor no és suficient. Aquesta absència de contacte ha de ser únicament imputable al fill, mai al progenitor. Una de les reformes del Codi Civil que ultima el govern català serà per a invertir la càrrega de la prova. És a dir, s'obligarà al fet que sigui la persona desheretada qui provi que ha estat exclòs injustament del llegat, quelcom que fins ara succeïa a l'inrevés. Actualment, a Catalunya, si el desheretat impugna el testament, són els hereus els que han de demostrar que les raons per a excloure al desheretat són certes.

El desheretament només es pot fer mitjançant testament. Per això, des de BPM Advocats recomanen a aquells amb voluntat de desheretar complementar el testament amb proves, ja siguin documentals o audiovisuals (per exemple, àudios, WhatsApp, correus electrònics…) de la causa del desheretament per a per a poder demostrar en un procés judicial que la causa de desheretament és certa.

Estàs pensant en desheretar a algun dels teus fills i necessites que t'assessorem per a evitar processos judicials tortuosos en el futur? Contacta amb BPM Advocats i t'ajudarem amb tot el procés.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte