L'augment de custòdies compartides des de la seva entrada en vigor en 2005 ha estat del tot inqüestionable, passant de donar-se en el 10,5% dels casos de divorci amb fills en 2010 al 43,2% en 2021. Catalunya va ser la primera comunitat autònoma que va establir la custòdia compartida com a règim preferent, intentant potenciar així la corresponsabilitat de tots dos progenitors en la cura dels menors. Tot i això, l'establiment d'aquest règim no és automàtic, sinó que s'han de complir alguns requisits, entre ells que la corresponsabilitat en la cura dels fills existís de manera prèvia a la separació.
Amb tot, encara avui dia hi ha progenitors que demanen la custòdia compartida com a estratègia per a intentar esquivar el pagament d'una pensió d'aliments, malgrat que molts no s'han ocupat de manera activa dels fills mai, fent recaure en l'altre progenitor la responsabilitat de la criança.
Aquest va ser el cas d'una de les nostres clientes, A. M., que va ser la responsable de la cura dels seus dos fills, mentre el seu marit treballava viatjant constantment. Malgrat això, en el moment de formalitzar el divorci, el marit de la nostra clienta va sol·licitar la custòdia compartida per a no haver d'abonar pensió d'aliments i que l'ús de l'habitatge familiar no se li atribuís tampoc a la seva dona.
Ara bé, l’EATAF (Equip d'Assessorament Tècnic en l'àmbit de Família) va emetre un informe familiar i va arribar a la conclusió que, com la filla era major d'edat i el nen ja tenia 13 anys i volia estar amb els seus dos progenitors, proposaven la custòdia compartida com a règim.
Però, no va ser aquesta la posició del Ministeri Fiscal, que va coincidir amb les nostres peticions de custòdia exclusiva per a la mare, perquè era el millor per al nen, l'ús de l'habitatge per a la mare i una pensió compensatòria mensual durant 3 anys, doncs havia estat durant anys sense treballar fora de casa dedicant-se a la família, i actualment es troba a l’atur.
És important recalcar que malgrat que, com hem dit, la custòdia compartida és el règim preferent, els tribunals sempre estudien cas per cas i, en aquest, es decanten pel que diu el fiscal i no els psicòlegs perquè, creuen, és el que més protegeix la figura del menor.
“Molts pares abusen de les peticions de custòdia compartida, però no perquè sigui bo per als seus fills, ni tan sols perquè vulguin ocupar-se d'ells, sinó únicament per a sortir afavorits econòmicament. I això, cal dir-ho, és un frau legal”, assenyala, rotunda, Maite Pons, cofundadora de BPM Advocats.
Et vols separar o divorciar i necessites que t'ajudem a defensar els teus interessos i els de la teva família durant el procés? Contacta'ns. Com a advocats de família a Barcelona amb més de 25 anys d'experiència, a BPM Advocats som aquí per a ajudar-te.
Últimes notícies
- 03 FEB 2023