Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Es pot renunciar als fills no biològics?

    Es pot renunciar als fills no biològics?

29 JUL 2021

La societat actual, completament plural, està formada per diferents tipus de famílies. Entre aquests tipus de família es troben les reconstituïdes, on almenys un dels cònjuges aporta un fill d'una relació anterior. No és extrany que l'altre cònjuge, tingui fills o no, acabi donant el cognom i reconeixent com a fill al nen/a de la seva parella. Però què succeeix si la parella no funciona i s'acaben separant? Pot renunciar el progenitor no biològic a aquesta paternitat/maternitat? Com a advocats de divorci a Barcelona, des de BPM Advocats ho aclarim.

Tot i que el sentit comú indica que no és possible renunciar a la paternitat/maternitat o impugnar-la, més si el progenitor sabia que estava reconeixent a un fill no biològic, la veritat és que hi ha sistemes d'impugnació per a negar la filiació d'un fill reconegut per complaença quan la parella de fet o el matrimoni es trenquen, encara que, com tot, amb matisos.

Si els pares estaven inscrits com a parella de fet, el progenitor no biològic tindrà un termini de quatre anys des que es va produir el reconeixement de la paternitat.

Per contra, si els pares estaven casats, el termini per a impugnar la paternitat serà d'un any des que es va produir el reconeixement de la filiació.

Superats aquests terminis, serà impossible impugnar la paternitat, més quan es reconeix que en el moment d’acceptar al menor com el seu fill ja coneixia que en realitat no era el seu fill biològic. S'entén, per tant, que l'acció impugnatoria estarà supeditada a una relació curta en el temps, entenent-se d'alguna forma que, si la relació es consolida, també s'entén consolidada la filiació.

No poder impugnar la paternitat/maternitat comporta haver de fer-se càrrec de les obligacions que suposa un fill i també poder gaudir dels drets. Així, després de la separació, si la custòdia del menor se la queda el pare/mare biològic, el progenitor no biològic haurà d'abonar una pensió d'aliments, exactament de la mateixa forma que ho faria el pare/mare biològic.

Necessites que t'assessorem en un procés similar? Estàs pensant en el divorci i no saps per on començar? Contacta'ns, en BPM Advocats comptem amb més de 25 anys d'experiència com a advocats de divorci a Barcelona. Truca'ns sense compromís.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte