Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Custòdia compartida: preguntes i respostes

    Custòdia compartida: preguntes i respostes

30 SET 2022

Els divorcis amb fills de fa dues-tres dècades, no s'assemblen en pràcticament res als d'ara. I és que la introducció de la figura de la custòdia compartida l'any 2005 ha canviat per complet el panorama de manera lenta però indiscutible. A Catalunya és, fins i tot, el règim preferent. Si l'any 2010 la custòdia compartida es va atorgar en el 10,5% dels divorcis/separacions amb fills, en el 2019 la xifra ja era notablement superior: 37,5%. Les dades de 2021 parlen per si soles: 43,1%, a punt d'empatar al règim de custòdia exclusiva. Malgrat el seu creixement, encara hi ha dubtes sobre aquest tipus de règim. Des de BPM Advocats ens animem a aclarir alguns dubtes sobre la custòdia compartida.

  • Aquest règim eximeix d'abonar pensió d'aliments?

És, sens dubte, un dels grans mites que circula sobre la custòdia compartida. És important recordar que la pensió d'aliments neix del deure de tots dos progenitors a contribuir a les necessitats dels fills en comú proporcionalment a les necessitats d'aquests i de les possibilitats dels propis progenitors. Per això, en cas que hi hagi un desequilibri econòmic entre els pares, el jutge fixarà una pensió d'aliments.

  • Únicament es pot articular d'una forma (setmana amb un progenitor, setmana amb l'altre)?

Cada família és un món, i les circumstàncies d'una família no solen ser les mateixes que les d'una altra. Per molt que el nom de la custòdia ens porti a pensar que ha de compartir-se al 50%, no és cert. Com indica el CGPJ, la custòdia compartida no ha d'entendre's com un repartiment aritmètic dels temps de convivència dels fills amb cada progenitor, sinó com a exercici efectiu d'una coparentalitat responsable. L'objectiu no és repartir-se el temps a parts iguals sinó equiparar la dedicació als fills i filles en termes de temps i esforç, i crear un vincle afectiu que permeti als fills i filles mantenir tant el referent matern com el patern.

  • A qui atribuirà el jutge l'ús del fins ara domicili familiar?

L'ús del domicili familiar s'atribuirà al progenitor que més desfavorit econòmicament quedi després del divorci o la separació. Alguns progenitors, no obstant això, opten pel model casa niu, en el qual els nens viuen el 100% del temps en el domicili familiar i els progenitors s'alternen segons les setmanes que els toqui estar amb els fills.

  • Si el menor és un bebè, també és possible la custòdia compartida?

Sí, si és un acord al qual han arribat els propis pares. En canvi, si és la justícia la que ha de decidir, no sol establir-se la custòdia compartida en menors de 2 anys. Els nadons sempre solen estar més vinculats a la mare que al pare, i a mesura que creixen això es va equilibrant. Si hi ha lactància materna, encara més. També es té en compte qui ha estat el cuidador principal o si han compartit tasca de cuidadors, és a dir, el que hagin fet a la práctica.

Tens més dubtes sobre la custòdia compartida? Necessites que t'acompanyem en el teu procés de separació o divorci? En BPM Advocats comptem amb una àmplia experiència com a advocats de divorci a Barcelona, i estarem encantats de poder ajudar-te. Contacta'ns.

 

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte