Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Custòdia compartida d'animals sense estar casats: qui es queda al gos?

    Custòdia compartida d'animals sense estar casats: qui es queda al gos?

26 OCT 2022

A principis de 2022 va entrar en vigor la Llei de Protecció i Drets dels animals. Un dels apartats que regulava la nova llei, que obliga a tractar judicialment com un membre de la família a la mascota, era el de la custòdia de l'animal en cas de separació o divorci dels seus amos. Des de llavors, cada vegada són més les parelles que recorren als tribunals per a regular un règim de custòdia de la seva mascota quan es separen o es divorcien. És el cas de J.M. i M., una exparella de Barcelona que va acabar en els jutjats batallant per la custòdia del seu gos.

J.M. va demandar a M., clienta del nostre despatx, sol·licitant la custòdia compartida del gos de la seva exparella, M., a qui M. va adoptar tan sols 8 mesos abans de separar-se. No obstant això, malgrat que va adoptar a l'animal quan encara eren parella, M. va poder demostrar davant la justícia que l’animal estava inscrit únicament al seu nom i que mai havia conviscut amb J.M., ja que la parella, malgrat que havien mantingut la relació durant vuit anys, no havien arribat a viure mai sota el mateix sostre.

La titularitat va ser, per tant, determinant per a desestimar la demanda de J.M. Tampoc es va estimar la sol·licitud d'un règim de visites. La resolució hauria estat diferent, clar, en cas d'haver estat casats o haver mantingut una relació de convivència. “Si hi hagués hagut una convivència estable entre els membres de la parella i una corresponsabilitat en l’atenció a l'animal entenem que el tribunal s'hagués inclinat per establir un règim de custòdia i visites”. Al no ser així, la titularitat del gos ha estat definitiva per a decantar la balança.

Recomanacions per a evitar batalles judicials

Davant l'adopció d'un animal de companyia, al qual molts arriben a considerar un fill més, l'advocada Maite Pons és de l'opinió que més val prevenir que curar i per això recomana als membres de la parella o matrimoni pactar capítols matrimonials o signar un pacte notarial en previsió de ruptura en el qual es deixi clara la voluntat de tots dos respecte al règim de custòdia sobre la mascota en cas de separació o divorci. Això evitarà batalles posteriors en els jutjats.

Penses en la separació o el divorci i necessites que t'ajudem amb el procés? Com a advocats de divorci a Barcelona, des de BPM Advocats som aquí per a ajudar-te. Contacta'ns.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte