Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 342 64 66
o escriu-nos
  • Ruptura parella de fet: és possible demanar pensió compensatòria?

    Ruptura parella de fet: és possible demanar pensió compensatòria?

30 SET 2019

Fa poc més de dos anys, a Catalunya es va posar en marxa el registre de parelles estables. Com a advocats de divorci a Barcelona, a BPM Advocats detectem des de llavors que molta gent pensa que aquest registre equipara legalment als matrimonis amb les parelles de fet. De fet, una de les preguntes que més ens formulen sobre aquest tema és si és possible demanar pensió compensatòria després de la ruptura d'una parella de fet. Intentarem respondre de forma clara.

La Carolina, amb parella estable des de fa més de 15 anys, va contactar amb BPM Advocats després de travessar una seriosa crisi que, pensava, podia acabar desembocant en una ruptura. Encara que sempre ha treballat fora de casa, la seva parella certament té uns ingressos més quantiosos que ella. Ens preguntava, per això, si en cas de ruptura tindria dret a una pensió compensatòria.

Tal com li vam comentar, el Codi Civil de Catalunya equipara alguns drets i obligacions de les parelles de fet amb les dels matrimonis, com, per exemple:

  • Successions: tenen dret a pensió de viduïtat, tot i que no s’exigeix ni es quantifica igual que en cas de matrimoni.
  • Compensació econòmica per raó de treball en cas de separació: a Catalunya, ja sigui parella de fet o matrimoni, el membre de la parella que hagi treballat per a casa i que ho hagi fet sense cap mena de retribució té dret, en cas de donar-se la separació, a percebre una compensació econòmica.

No obstant això, hi ha drets que no són, ni de lluny, iguals en cas d'optar per l'una o l'altra opció. I un d'aquests drets és, responent al que ens preguntava la Carolina, el de percebre una pensió compensatòria. Únicament es preveu per a matrimonis, on el cònjuge que en surti més desfavorit econòmicament tindrà dret a percebre durant un temps una compensació per a mantenir el nivell de vida de l'etapa en comú. Per a parelles estables, aquest dret no existeix. El membre de la parella que surti més desfavorit de la ruptura podrà demanar una compensació econòmica temporal, però haurà de fer-ho necessàriament dins el primer any a comptar des de la ruptura, doncs sinó aquest dret ja no es podrà exercir amb posterioritat.

Per això, recomanem a aquelles parelles que opten per ser parella de fet en comptes de matrimoni que consultin bé semblances i diferències quant a deures i obligacions, perquè, com ja hem vist, no és el mateix.

Si tens algun dubte sobre dret de família o necessites que t'assessorem, contacta amb els advocats de divorci a Barcelona, BPM Advocats. Estem aquí per a escoltar-te, ajudar-te i acompanyar-te durant tot el procés i defensar els teus drets i els de la teva família tant fora com davant els tribunals.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte