Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • El Suprem rectifica: les parelles de fet no registrades, sense pensió de viduïtat

    El Suprem rectifica: les parelles de fet no registrades, sense pensió de viduïtat

28 ABR 2022

Portar molts anys vivint en parella, empadronats en el mateix domicili, ja no és prova suficient per a, en cas de defunció d'un dels membres de la parella, accedir a la pensió de viduïtat. El Tribunal Suprem (TS) ha rectificat la seva doctrina i a partir d'ara farà falta comptar amb un certificat de la unió davant el registre municipal o autonòmic. A BPM Advocats, com a advocats de família, t’expliquem el perquè d'aquest canvi.

L'Alt Tribunal ha desestimat el recurs d'una dona contra una resolució prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que va denegar la pensió de viduïtat en considerar que no s'havia acreditat l'existència de la parella de fet aportant algun dels mitjans fixats en l'article 38.4 de Llei de Classes Passives de l'Estat. Era necessària la inscripció de la parella de fet o un document públic que acredités la seva constitució.

És aquest un tema molt polèmic i pel que, no obstant això, existeixen dues interpretacions en el propi Tribunal Suprem:

  • La primera, concretada en sentència de 28 de maig de 2020, sosté que hi ha seguir la literalitat de la norma i acreditar amb certificat l'existència de la parella de fet.
  • La segona, concretada en sentència de 7 d'abril de 2021, que dona per vàlida l'acreditació de l'existència de la parella de fet mitjançant un certificat d'empadronament que demostri la convivència.

Si, com dèiem, és un tema que ha suscitat molta polèmica, el cas de la dona que abans esmentàvem i protagonista d'aquest nou gir del TS és encara més espinós. La dona, nascuda el 1929, va conviure ininterrompudament amb la seva parella des dels anys 60, amb el qual, per a més inri, va tenir quatre fills. Res d'això ha estat suficiente pel Tribunal.

I és que, si bé actualment no hi ha diferències quant al reconeixement de la pensió de viduïtat en cas de defunció d'una de les parts de la parella tant si són parella de fet o matrimoni, la parella de fet ha de, com el matrimoni, constituir-se de manera oficial, bé a nivell municipal o autonòmic. Sense això, els anys de convivència junts són paper mullat.

 

Estàs valorant contreure matrimoni o constituir-te com a parella de fet? Un assessorament previ et pot evitar molts problemes a futur. Com a advocats de família, en BPM Advocats som aquí per a ajudar-te i assessorar-te, contacta'ns.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte