Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
Truca'ns i demana'ns
pressupost sense compromís
93 818 37 29
o escriu-nos
  • Aval hipotecari: com deixar de ser avalador

    Aval hipotecari: com deixar de ser avalador

27 JUL 2022

Vols demanar una hipoteca i no tens la solvència financera necessària perquè te la concedeixin? Un recurs molt utilitzat per a aconseguir-ho és aportar un aval hipotecari, que funciona com a garantia en cas d'impagament del titular o titulars de la hipoteca. El Banc d'Espanya el presenta com una manera d'assegurar que es compliran amb les obligacions econòmiques contretes. No obstant això, com a avalador no val qualsevol. Com a advocats de dret bancari a Barcelona, des de BPM Advocats t'expliquem els requisits per a ser avalador i també els riscos.

La persona que avala ha de complir amb uns requisits molt estrictes que no qualsevol pot complir:

  • Tenir solvència econòmica per a assumir el pagament de les quotes en cas que els titulars de la hipoteca no puguin fer-ho.
  • No tenir cap deute
  • Tenir suficient patrimoni perquè li serveixi al banc com a garantia

Riscos de ser avalador

No obstant això, els riscos de ser avalador són molt alts. Si el titular o titulars de la hipoteca no abonen les quotes, els béns de l'avalador poden ser embargats per a pagar el deute pendent. Tot i això, és cert que el primer que fan els bancs en cas d'impagament és embargar l'habitatge de l'hipotecat. Si amb l'obtingut en la subhasta no s'acaba de saldar el deute, llavors sí que embargaran els béns presents i futurs del titular i de l'avalador fins a liquidar el deute. Per tant, l'avalador corre un alt risc de perdre el seu patrimoni.

A més, per més que el deute no sigui seu, l'avalador passarà a figurar en la Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya (CIRBE). Aquesta base de dades és un registre de préstecs, crèdits i avals que les entitats bancàries mantenen amb els seus clients. No és una llista de morosos, però només per aparèixer en el CIRBE ja es redueix la capacitat pròpia, en aquest cas de l'avalador, per a obtenir pel seu propi compte un préstec o crèdit.

Sortir de l'aval

Per això, en cas d'haver de recórrer necessàriament a un aval, des de BPM Advocats recomanem pactar amb el banc per a limitar l'aval perquè aquest desaparegui de manera automàtica quan el client hagi retornat l'import que superi el 80% del valor de l'habitatge. És a dir, si adquirim un habitatge per valor de 100.000 euros, l'aval desapareixeria una vegada quedessin pagats 20.000 euros més interessos.

Et planteges ser avalador i necessites que t'assessorem sobre aquest tema? Estàs com a aval en un préstec hipotecari i t'està donant problemes? Com a advocats de dret bancari a Barcelona podem ajudar-te. Contacta'ns.

advocats matrimonialistes barcelona

Contacte